Witte tanden – Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde – Arnhem

Witte tanden

Vragen en antwoorden voor een mooie lach

Voor Contact: Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde

 

 

 

 

Wat je beslist moet weten over tanden bleken (bleaching)

Kan iedereen tanden bleken?

In principe wel. Je moet voor tanden bleken wel ouder zijn dan 14 jaar en dit in overleg met je tandarts doen. Het goed schoonhouden van je tanden is altijd wel van het allergrootste belang.

Bleken kronen, facings en vullingen ook mee met tanden bleken?

Helaas, tanden bleken werkt alleen maar op gezond glazuur.

Beschadigt tanden bleken je glazuur?

Tanden bleken oxideert de kleurstoffen in je glazuur. Tanden bleken verandert niets aan de structuur van je glazuur.

Is tanden bleken veilig?

De tandarts kan het beste beoordelen of tanden bleken veilig voor je is. In onkundige handen kan tanden bleken gevaarlijk zijn voor de zenuwen in je tanden.

Is een fluoride behandeling belangrijk na het tanden bleken?

Heel belangrijk! Daar waar de kleurstoffen na het tanden bleken weggehaald zijn, bouw je een veilige beschermlaag van fluoride in je glazuur. Dat maakt dat je tanden laten bleken bij de tandarts vooral zo veilig is.

Kan je tanden bleken als je zwanger bent?

Hoewel nooit bewezen is dat tanden bleken schadelijk is kan je het toch maar beter niet doen.

Hoe lang is het resultaat van tanden bleken?

Afhankelijk van je levensstijl. Vergeet niet dat alles wat vlekken maakt op je kleren dat ook op je tanden doet. Enkele jaren plezier van het bleken van je tanden  is normaal geen probleem.

Blijven je tanden na het tanden bleken altijd wit?

Het glazuur blijft je leven lang kleurstoffen opnemen. Tanden bleken haalt van een jaar of 10 kleurstoffen uit je tanden.

Hoe lang duurt het tanden bleken?

Met een bitje thuis bleken zie je met een half uur per dag al na een week het eerste resultaat.

Is het tanden bleken gevoelig?

Tijdens het tanden bleken kan er een lichte gevoeligheid optreden. Door het aanbrengen van een speciale fluoride lak na het tanden bleken, wordt deze gevoeligheid direct verholpen.

Is verdoving nodig bij tanden bleken?

Bij gezonde tanden is verdoving bij tanden bleken absoluut niet nodig.

Wat als tanden bleken niet voldoende resultaat geeft?

Als tanden bleken niet het gewenste resultaat geeft is het altijd nog mogelijk om in overleg met de tandarts facings (veneers, hulsjes, schildjes, facetten) te maken.

Waarom tanden bleken bij de tandarts?

De tandarts kan zien of je gebit tanden bleken aan kan. Bij sommige gebitten is er bv. tanderosie of zijn er gaatjes. Je moet het dan beslist niet doen.

Hoe wordt tanden bleken ook wel genoemd?

Tanden bleachen, whitening, dental bleaching, tanden witten, bleken, in-office bleaching, teeth whitening, tooth bleach, power bleaching, laser bleken, cosmetisch tanden bleken.

Voor contact: Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde

 

Alle wetenswaardigheden over porseleinen facings (FAQ)

1. Wat is de prijs van een porseleinen facing?

In onze Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde kost een porseleinen facing € 550,00 . Een kroon van porselein (keramisch) is er in verschillende soorten vanaf € 630,00. Genoemde prijzen zijn inclusief BTW en techniekkosten.

2. Is een porseleinen facing altijd mogelijk?

Het is niet erg dat je tand scheef staat, verkleurd is of een grote vulling heeft. Wel moet er genoeg eigen tand over zijn om als basis voor je facing te gebruiken.
Is er niet genoeg over dan maken we vaak een porseleinen facing rondom je tand en noemen dat dan een kroon. Deze kroon is dan helemaal keramisch. Er wordt geen metaal gebruikt en je ziet later dan ook geen zwarte randjes.

3. Wat is de levensduur van een porseleinen facing of kroon?

De levensduur heeft heel veel te maken met hoe je je tanden gebruikt en of je tandenknarst. Met een porseleinen facing kan je alles doen wat je met je eigen tanden normaal ook doet. Alles wat niet goed is voor je eigen tanden zoals nagelbijten en je tanden als een schaar gebruiken is ook niet goed voor je facings.
Een appel eten of stokbrood afbijten is wel altijd mogelijk.
Een facing van porselein (keramisch) is een duurzame oplossing en gaat met een normale levensstijl gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. In onze kliniek zien we regelmatig facings die er na 25 jaar nog prachtig uitzien. Een facing van composiet is veel goedkoper maar gaat gemiddeld maar een jaar of 5 mee. De composiet facing is dan vaak verkleurd en dof.

4. Een facing van porselein op een lelijke kroon, kan dat?

Technisch is het wel te doen maar de oude kroon verwijderen en vervangen door een mooie porseleinen kroon is eenvoudiger en veel mooier.

5. Verkleurd een porseleinen facing?

Porselein van een facing is een heel stabiel en kwalitatief hoogwaardig materiaal. Het zal dan ook niet verkleuren in tegenstelling tot een facing (facet, veneer, hulsje) van composiet die na een jaar of 5 weldegelijk verkleurd is. Denk ook aan chinees porselein wat al eeuwen dezelfde kleur heeft.

6. Kan je oude facings ook bleken?

Nee, een facing van composiet of porselein is later nooit meer te bleken. Het is dan ook belangrijk om bij nieuwe facings de kleur heel zorgvuldig uit te zoeken. Onze ervaring speelt hierbij een grote rol!

7. Hoe kan ik lezen over ervaringen met facings?

We hebben als Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde een uitgebreid gastenboek met ervaringen. Op het internet is er ook genoeg te vinden. Kijk bv. eens op het forum van de Viva over facings.

8. Kan je facings maken als je tandenknarst?

Tandenknarsen doe je vaak in je slaap en het kan je gebit danig doen slijten. In onze kliniek hebben we er veel ervaring mee. Je kan oprecht stellen dat we in bijna alle gevallen tot een goede oplossing komen.

9. Kan je alles blijven eten met je facings?

Zie een porseleinen facing maar als een sterke nieuwe glazuurlaag op je tanden. Bij normaal gebruik kan je er net zoveel mee doen als met je eigen tanden.

10. Kan je een facing maken zonder aan je tanden te slijpen?

In principe kan het wel. Om een mooi en vooral duurzaam resultaat te krijgen slijpen wij wel altijd, we hebben daarvoor een unieke methode ontwikkeld met een ervaring van meer dan 25 jaar. We maken ruimte voor een nieuwe porselein laag voor de facing. De nieuwe porseleinen laag is sterk, glad en kan in elke persoonlijke kleur gemaakt worden.

11. Wat is het toepassingsgebied van een porseleinen facing?

Porseleinen facings hebben een breed toepassingsgebied. Denk aan tanden die nog niet helemaal recht staan na een beugeltjes behandeling (orthodontie).
Tanden waarbij tanden bleken niet meer helpt. Spleetjes (diastemen), lelijke tanden, stukjes van tanden, onregelmatige tanden. Ook tanden die verkleurd zijn na een wortelkanaalbehandeling. Ontbreken van tanden of tanden die niet aangelegd zijn (agenesie). Tanden met grote verkleurde composiet vullingen of tanden die er niet meer mooi uitzien na een tandvleesbehandeling (parodontie).

12. En als er iets gebeurd met je facing?

Zoals met je eigen tanden kan je ook met je facing een ongeluk krijgen. Ook kan het tandvlees in de loop van de jaren wat optrekken. Dan is het altijd mogelijk om de porseleinen facing te vervangen. Je hoeft daarbij niet meer aan je eigen tand te slijpen dus er zit niet echt een limiet aan het aantal keren dat je dat kan doen.

Voor Contact: Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde